Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото "Октопод" е в застой заради болния Марчело Джотолов

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд не можа да прецени какво да прави с така нареченото дело "Октопод". Причината е, че пострадалият Марчело Джотолов в момента е на операционната маса в "Пирогов" и няма как да се прецени кога ще може да се яви в съдебната зала.

Под заплаха от глоба шефът на "Пирогов" до 19 март трябва да докладва пред съда какво точно е състоянието на Марчело Джотолов и кога той ще може да се явява на заседанията. Днес стана ясно само, че Джотолов се оперира от скъсан менискус на левия крак.

Делото приключи за минути, след което адвокат Васил Василев реши да коментира задочно вчерашно изказване на прокурора по делото - Светлозар Костов, който заподозря сценарий в това заболяване. Василев категорично отрече да става дума за сценарий:

Аз като гледам как се развиват психиатрично нещата по това дело, не изключвам заради случилото се вчера да изкарат и софийския кмет, че е част от "Октопода", защото улиците не са почистени, коментира той.

Василев обясни, че сравненията с неговия клиент Алексей Петров, който беше пуснат от ареста заради изтекла една година от разследването, а не заради заболявания, са неуместни. Той е имал правото да решава какво да прави със здравето си, както намери за добре и не е работа на прокуратурата да коментира този факт. Василев добави още, че според него няма никакво значение с колко време ще се удължи или забави делото, тъй като свидетелите едва ли съществено ще променят показанията си:

От страна на подсъдимите и адвокатите няма безсмъртни. Разболяват се от време на време. Що се отнася до Алексей Петров, разбрах, че прокурор Костов е обяснявал, че трябвало да се оперира и затова му е била изменена мярката за неотклонение. В нито един момент ние не сме искали промяна на мярката за база на здравословното състояние, нито пък съдът я е изменил заради здравословното му състояние. Условията, които са в българските арести, увреждаха здравословното състояние на Петров и това е документирано. След като някой е на свобода, категорично не е работа на прокуратурата да се занимава със здравословното му състояние. Когато някой е в ареста, вече там имат служебни задължения. Но понеже за пореден път се създава в обществото настроение на базата на неистини срещу Петров с негово съгласие, искам да ви кажа нещо – едната от трите операции е направена, за щастие мина успешно. Имаше един проблем, който се опитаха да му го отстранят в ареста и му остана белег за цял живот. За героизъм не говорим, а говорим за неща, свързани със здравето, обясни той.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени