Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Желев: Промените в Закона за лекарствата не са в интерес на държавата

Росен Казаков: Ако промените в Закона за лекарствата станат факт, вероятно ще се намалят цените на медикаментите, платени от НЗОК
Снимка: БГНЕС
Ако тези промени, предложени от министъра, станат факт, вероятно ще се намалят цените на медикаментите, платени от НЗОК. Това каза изпълнителният директор на БГФармА Росен Казаков в предаването "Преди всички" по повод на промените в Закона за лекарствените продукти, които предложи здравният министър.

Това, което каза министърът на вчерашното изслушване беше, че големият преразход на средства миналата година НЗОК се дължи на прехвърлянето към Касата на скъпоструващи медикаменти - тези, които са на 100% реинбурсирано заплащани от Касата, като за 42 групи от лекарствата само в 4 от тях има заплащане на по-ниските стойности, което се дължи на включени генерични лекарства. Т.е. основният преразход се дължи на оригинални медикаменти. Генеричните лекарства са средно с 4 пъти по-ниски цени в сравнение със своите оригинални аналози и е абсурдно да се твърди, че преразхода идва за генерични лекарства, обясни Казаков.

По думите на Казаков е възможно да има завишаване на цените на генеричните лекарства, но конкуренцията на пазара не би позволила това завишение да бъде в пъти, защото самите генерични медикаменти се конкурират на база цена. Искаме в лекарствената политика да бъдат въведена възможност за договаряне на цени и количества, заяви Казаков.

Липсва диалог между здравното министерство и Касата, каза заместник-председателят на здравната комисия Евгений Желев. Трябва да се знае държавата какво иска - ще правим социална политика, ще играем за фармаиндустрията или ще се опитваме да балансираме интересите. До момента промените в цялото законодателство и особено в Закона за лекарствените продукти определено не са в интерес на държавата и гражданите. Затова е наложително да се предприемат по-сериозни стъпки, допълни Желев.

Интервютата с Росен Казаков и Евгени Желев чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени