Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха временна комисия за шистовия газ

Снимка: БТА

По предложение на депутатите от ГЕРБ, Народното събрание създаде временна комисия, която да проучи законодателни промени по въпроса за добив на подземни богатства при опазване на околната среда. Решението е свързано с добива на шистов газ.

БСП и "Атака" бяха най критично настроени към предложението за комисия.

Венцислав Лаков от "Атака" каза: Основната идея е да се разреши отново проучването за шистов газ от компанията "Шеврон".

Георги Божинов от БСП също припомни: Това е комисия за търсене на много бързи, някакви основания. За два месеца те трябва да свършат една грандиозна работа.

Иван Иванов от Синята коалиция обаче каза, че се обявява за отмяната на мораториума върху добива на шистов газ. Неговите аргументи: Няма ли ние като Народно събрание на Република България да търсим начин цената на природния газ в България да намалее - не с административни мерки, а с намиране на местни суровини.

Диан Червенкондев от ГЕРБ също защити комисията: Ако наистина има каквато и да било заплаха за екологията и за здравето на хората при добиването и проучването на шистов газ по посочените технологии, просто тази забрана ще бъде пренесена в специализираните закони - Закона за подземните богатства и Закона за опазване на околната среда. Стига сте плашили хората.

Така новата комисия ще е съставена от 13 души с пропорционално представителство на партиите. ГЕРБ ще имат шестима депутати. Срокът за работа ще е два месеца.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени