Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Михайлова: Започнахме да осъзнаваме, че има неща, които трябва да научим

Снимка: БГНЕС
В рамките на 2 месеца след влизането на поправката в законопроекта могат да излязат първите решения с първите имена на кредитните милионери, каза в интервю за предаването "Нещо повече" председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

В последния ден от своя мандат, Костадинов отчете: Успяхме да изградим специализиран архив, успяхме да вземем картотеките, успяхме да го подредим. Има още малко документи да се вземат от служба "Военна информация", от НРС, но в голямата си част документите са събрани и са по местата си. В този мандат успяхме да отворим в голяма част архивите на лица от публичния сектор. Но има още какво да се изследва и какво да се търси в архивните документи.

Относно днешното решение на депутатите да бъдат разсекретени досиетата на кредитните милионери, сътрудници на Държавна сигурност, Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ, коментира: За мен беше изключително удовлетворяващо това, което се случи с този проектозакон. Той беше подкрепен от всички политически сили, с един глас "въздържал се". Изглежда след 20 години започнахме да осъзнаваме, че има неща, които трябва да научим и да знаем, не за да се противопоставяме едни на други, а за да може да гледаме напред. Този закон не ни е нужен само за миналото, да го изясним, а за да знаем къде са тези хора, къде дърпат сега конците.

Запитана дали според нея на някое от оповестените лица ще бъде отнето поне малко от това, което е взело, Михайлова отговори: Това е въпрос на Закона за гражданската конфискация. Законът за разкриване на досиетата не може да направи това.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна