Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Учуди ме реакцията на БНБ за Сребърния фонд

Снимка: БГНЕС
Търси се изход от създалата се ситуация и тъй като всички знаем, че няма достатъчно средства, се моделира едно поведение, от което да се осигурят средства за бюджета и да се реализира една по-детайлна програма за вътрешните резерви. Това каза финансистът Кольо Парамов в предаването в "12+3" във връзка с предложения закон от финансовия министър за управление на средствата от Сребърния фонд.

Мен ме учудва поведението на БНБ, защото тези въпроси могат да се разискват само в залата на УС, а не по такъв публичен начин. Още повече, че след 9 години, БНБ реагира по много странно поведение, от което могат да се направят много изводи. Съзирам малко по-дълга ръка от гледна точка на условието, че днес всячески се прави всичко възможно да се постави под съмнение комплексно управлението на Бойко Борисов. За нас всички е ясно, че тази и другата година България ще изпита неимоверни трудности. Бюджетът ще бъде блокиран в тежко положение, износът намаля много през януари, същото се повтори в през февруари. От цялата тази ситуация губи бюджета. Става въпрос да се задвижат едни 500 млн. лв. , от който правителството има нужда, каза Парамов.

Банкерът Красимир Ангарски заяви, че подкрепя становището на БНБ. Още когато правихме Валутния борд предвидихме тези фондове да се създават с цел да се укрепва финансовата стабилност на държавата, а не да се харчат. Досега те нарастваха, сега рязко намаляват и са на път да изчезнат и остава само Валутния резерв. Дано не се стигне и до него, обясни той и допълни, че има много други техники, а изборът на финансовия министър е най-лесния и най-елементарния.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна