Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ не одобрява плановете за управление на Сребърния фонд

Снимка: Архив

Европейската централна банка е изпратила становище до министерството на финансите във връзка с обсъжданите идеи за промени в закона за Сребърния фонд. Според Банката инвестирането на средства от Фонда може да доведе до изкривяване на пазара и конкуренцията. Европейската централна банка твърди, че законопроектът поставя в привилегирована позиция българското правителство пред други емитенти на ценни книжа, защото е предвидено, че ако до 70 на сто от активите на Фонда се инвестират в ценни книжа, издадени или гарантирани от България, за тях няма да се изисква кредитен рейтинг. Според ЕЦБ това ще доведе до неоправдани ограничения на свободното движение на капитали.

В становището на финансовата институция се казва още, че пазарът на български държавни ценни книжа е ограничен по размер и ликвидност и инвестирането на значителни средства от Фонда може да има последици за обема и доходността на българските ценни книжа. Европейската централна банка смята, че това може да изкриви местните пазари, включително първичния и вторичния пазар на български ДЦК и доходността от тях да не отразява истинското състояние на икономиката ни.

В становището си Банката припомня, че преди държава-членка да може да приеме еврото, тя трябва да постигне критерия за дългосрочните лихвени проценти, заложен в договора за функционирането на Европейския съюз. ЕЦБ смята, че промяната в законопроекта може да подкопае доверието и точността на изпълнението на този критерий, който Банката наблюдава отблизо.

В отговор на становището на Европейската централна банка на сайта на министерството на финансите се появи писмо до председателя на ЕЦБ Марио Драги, в което министър Симеон Дянков напомня, че според коригирания проект на промените в закона за Сребърния фонд тази година ще бъдат инвестирани само 30% от средствата във фонда в ДЦК, като всяка година увеличението на вложенията ще бъде с 10% до достигане на 70%... За нетъргуемите специални емисии ДЦК е възприет подход, при който не се въвежда изискване за присъден инвестиционен клас кредитен рейтинг. В писмото пише още, че инвестирането на средства на фонда в специални емисии ДЦК ще бъде неутрално по отношение на обема и доходността на стандартизираните емисии ДЦК.

Позициите на Европейската централна банка съвпадат с редица от направените вече от Българската народна банка възражения по същия законопроект. БНБ припомня, че аналогични съображения против законопроекта бяха изразени по-рано и от Комисията за финансов надзор.

ЕЦБ изразява позиция в рамките на своята компетентност. Въпроси като целесъобразността на законопроекта, поражданите от него макроикономически ефекти и рискове, включително рисковете за публичните финанси на страната, свързани с намалението на фискалния резерв и международните валутни резерви, остават отговорност на националните институции, се казва в прессъобщението на БНБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна