Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ода на радостта" в българските градове

Снимка: Архив

"Одата на радостта" ще звучи в 12 часа в различни градове на България.

Нашата идея е да излъчим положително послание. Образът на България навън зависи от образа й вътре. Тук се случват и хубави неща, имаме талантливи кадри, каза в "Преди всички" Максим Майер, редакционен директор на списание "Мениджър".

 Общата стабилност отличава нашата страна от всички други в региона.
Не съм привърженик на тезата, че българите непременно трябва да се връщат у дома след завършване на образованието си. Българи има във всички световни институции и те разнасят доброто име на страната, те са най-добрите посланици,  
каза още Максим Майер.

Празникът се отбелязва от 1985 г. и символизира стремежът към единство и мир на европейския континент. По традиция информационното бюро на Европейския парламент в България организира поредица от събития, посветени на празника. Акцент тази година ще бъде 5-годишнината от приемането на България в Европейския съюз.

Отбелязването на Деня на Европа ще бъде с публична дискусия "Пет години в ЕС през красивите умове на България", която ще започне в 11 часа в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски". Тя ще бъде открита от министърът на външните работи Николай Младенов.

Час по-рано в аулата на СУ еврокомисар Кристалина Георгиева, заедно с президента Росен Плевнелиев, ще вземат участие в дискусия отново посветена на членството ни в ЕС. В 12 часа пред Народния театър "Иван Вазов" и в още 25 града в цялата страна 30 училищни и общински оркестъра ще изпълнят европейския химн "Одата на радостта" из Симфония № 9 на Бетовен.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фотоизложба пред театъра до 13 май. От 13 до 16 часа е организирано и забавно пътуване из София с автобус "Европа". Маршрутът е от спирката пред моста на НДК до зала "Христо Ботев" в Студентски град и обратно.

С панихида и поклонение пред паметника на 31-ви Силистренски полк силистренци ще отбележат 67-та годишнина от края на Втората световна война. Градът се включва и в честването на Деня на Европа.

Община Силистра се включи и в националната инициатива за тържественото отбелязване на 5-годишнината от членството на страната ни в ЕС. Точно в 12 часа ученически оркестри от всички областни градове на страната ще изпълнят химна на Европа с посланието, че не Могилино, не гетата и не престъпността, а талантливите български деца са бъдещето на България. Силистра ще бъде представена от фанфарния оркестър на ОУ "Отец Паисий", който ще изпълни "Ода на радостта" на централния градски площад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна