Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: МВФ няма притеснения за разпределението на Сребърния фонд

Международният валутен фонд няма притеснения за правителствените планове за разпределение на Сребърния фонд, заяви финансовият министър Симеон Дянков в парламента. Законът за фонда ще бъде приет до два месеца.

Каква ще бъде окончателната цифра, дали 30% или по-малко от фонда ще отиват за закупуване на държавни ценни книжа, няма голямо значение, коментира финансовият министър.

Важен е принципът, че както във всички останали европейски страни, така и в България, Сребърният фонд може да инвестира в държавни ценни книжа. Ние сме единствената държава, в която това е забранено, което е всъщност чиста дискриминация срещу българските възможности, каза Дянков.

Той даде и пример със сегашния закон, който позволявал инвестиране, например в гръцки или португалски ценни книжа, и то до 70%:

Така че, аз сега, ако искам, за радост не искам, бих могъл 70% от Сребърния фонд, по сега действащия закон, подчертавам, да го инвестирам в гръцки държавни ценни книжа. Но не го правя, защото явно е глупава политика.

Финансовият министър похвали и приетия Закон за държавния служител, който спирал порочната практика на получаване на бонуси в администрацията. За първи път се премахва практиката бонусите да са свързани със събирането на такси и глоби от съответните институции. Всяка институция ще може да раздава по-гъвкави допълнителни възнаграждения.

Това е много по-малка сума, отколкото се е давала в една голяма част от институциите, а някои от агенциите, особено в социалното подпомагане, за първи път ще могат да получават такива суми, посочи министър Дянков и добави, че някои хора няма изобщо да получават бонуси:

Дори и на хора, които са в неплатен отпуск, просто ги няма, и то ги няма с години - те също получаваха допълнително материално стимулиране.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна