Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуват промените в мораториума за шистов газ следващата седмица

Снимка: Архив

Временната парламентарна комисия, създадена по повод на наложения мораториум за проучване и добив за шистов газ, прави промени на текстовете му.
Депутатите дискутираха редакционната поправка в текста на мораториума. Бяха разгледани предложените от МИЕТ текстове, които предвиждат да отпадне ограничението за степента на използване на налягането при сондажите за нефт и природен газ. Има и становище на браншови организации, които настояват за редакция на спорната точка в меморандума, която се отнася до забраната на всякакви сондажи на дълбочина над 200 метра.

Природозащитниците са на мнение, че меморандумът не спира, нито конвенционалните сондажи, нито дейностите в Чирен.

Следващата седмица, в свое заседание, Комисията ще разгледа всички постъпили предложения от народни представители, ще се съобрази с всички становища и на базата на тях и на базата на конкретни предложения и промени, ще се гласува текст, който в общата си цялост ще бъде аналогичен на съществуващата забрана за шистов газ, като съвсем принципно и редакционно ще бъде разрешено на фирмите и инвеститорите, които проучват и добиват конвенционален газ по неопасната технология да бъдат спокойни, че няма да попаднат под забрана на действащия мораториум. Това каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев в предаването "Нещо повече".

Опасявам се, че в тези опасения, които се правят в момента и от МС, и от народни представители ще направят възможни вратички за едно бъдещо проучване и добив на шистов газ. Надявам се това да не се случи и "Атака" ще бъде партията, която ще се опита да предотврати един такъв опит. Това каза депутатът от "Атака" Деница Гаджева.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени