Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова: Компромис с опасни сгради няма да има

Снимка: БГНЕС
Най-важна е поддръжката на всички сгради, както частните, така и обществените. За съжаление след 1989 година нямаше не само обследвания, но и реконструкции и ремонти на редица сгради, пътища и мостове. Но за последните години имаме конкретни средносрочни програми, които засягат както общинските сгради, така и пътищата и мостовете. Имаме реконструирани 54 моста през последните 4 години. За съжаление не можем да се справим в много кратък период заради липса на достатъчно финансов ресурс и поради големия обем. Въпреки всичко в ситуация на последствие от бедствие няма как да наблюдаваме непрекъснато и постоянно, тъй като обстоятелствата се променят. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "Неделя 150".

Повторна експертиза на всички детски градини и училища в София е поискала кметът Йорданка Фандъкова след срутването на фасадата на 90-то училище в "Люлин": Към момента информацията е, че по-сериозно внимание обръщаме на 11 училища и 7 детски градини, като в това число са и обектите, които още при първия оглед бяха установени като проблемни. Имаме вече затворена сграда на детска градина в с. Герман от преди 3 години, в с. Марчаево сградата на училището пострада чувствително. Там децата от училището участ в част, която не е опасна за тях, но децата от детската градина са пренасочени към детската градина във Владая. От вчера съм разпоредила да бъде затворено и 90 СОУ в кв. "Люлин". Има създадена организация утре децата да отиват на училище в друга сграда. Те ще бъдат информирани днес. Разпоредила съм да не се правят компромиси, ако някъде съществува риск.

Фандъкова обясни, че 90 СОУ е в инвестиционната програма на общината за тази година. Кметът на района е направил работното проектиране, което е завършило преди дни.

За последните 5 години са вложени над 180 млн. лв. в цялостни и частични реконструкции и ремонти на общински сгради. Вече има и цялостна техническа паспортизация на 240 общински сгради. Бавен е процесът, защото трябва обстоен оглед, анализ, паспортизация, след това проектиране и едва след това идва изпълнението с финансирането, обясни тя.

Ангажимент и отговорност за състоянието на сградите по принцип е на собствениците и в този смисъл е в крайно време всички собственици и частните, и държавните, и общините да се ангажират много сериозно със състоянието на сградите. Това, което в момента правим са огледите на комисиите. В момента екипи от УАСГ са ангажирани, за да направят подробни експертизи, съобщи кметът.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени