Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранни специалисти ще имат по-лесен достъп до германския пазар на труда

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Чуждестранни квалифицирани специалисти ще имат по-лесен достъп до германския пазар на труда. С тази мярка германските власти ще се борят срещу хроничната липса на кадри, която застрашава да забави темпото на икономически растеж в страната.

Германия иска да улесни достъпът на чужди специалисти до пазара на труда. Как да стане това в бъдеще, ще обсъди германският канцлер Ангела Меркел заедно с представители на германската икономика и синдикатите. Те ще обсъдят предложенията, дадени от министрите на труда и социалните грижи от всички провинции в Германия.

Министрите настояват да се свали границата от 44 800 евро минимална годишна заплата, която в момента е задължителна за чужденци, кандидатстващи за правото да работят в Германия. Те предлагат и чуждестранни студенти, следващи в германски университети, да имат пряк достъп до пазара на труда, както и равни права с германските си конкуренти при търсене на работа.

Министърът на труда Урсула фон дер Лайен също ще представи плана си за наваксване на липсите на квалифицирани работници, като освен на привличането на чужденци, тя залага и на преквалифицирането на възрастните и увеличаването на шансовете на пазара на труда за жените.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна