Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще вземе еврооблигационен заем от 950 млн. евро

Снимка: БГНЕС

България ще вземе еврооблигационен заем от 950 милиона евро, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. Става дума за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013 година. В петък парламентът трябва да ратифицира договора.

От вчера финансовият министър се среща с политическите сили в парламента, за да търси подкрепа за ратификацията. Ако това стане факт в петък, Дянков се надява процедурите да бъдат задвижени още следващата седмица. Освен от ГЕРБ, вицепремиерът получи подкрепата и на Синята коалиция.

За нас е важно партньорите ни вдясно да ни подкрепят, защото това е една дясна политика. Този заем се взема единствено и само, за да се покрие т.нар. "заем на Милен Велчев" от 2002 г. Така че, едно от условията на Синята коалиция беше да се вземе до стойност, която покрива, но не се използва и за покриване на дефицит, възможно за допълнителен дефицит. Точно затова до 950 млн. евро, който покрива напълно главницата и последната лихва, която се плаща през януари.

Синята коалиция държеше да има такъв заем и той да бъде взет по най-бързия начин, припомни Мартин Димитров.

Финансовата стабилност на целия ЕС е в доста сложно състояние и този заем е спасяващ на практика за България. Вече ангажиментът на министър Дянков е това да стане по най-бързия и най-умния начин и при най-добрите условия.

ДПС няма да подкрепи взимането на нов заем, коментира Йордан Цонев. БСП също е против, каза Пламен Орешарски:

Имаше достатъчно голям фискален резерв, който да покрие и емисията 2015. След като е изхарчен този резерв, как да подкрепим заема. Ами властите трябва да отговорят защо няма средства и да не ми говорят за старите задължения, защото вече четвърта година ще почне.

Според някои експерти, еврооблигационният заем е по-добрият вариант, отколкото обсъжданото вземане на средства от Сребърния фонд.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна