Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Стефан Додунеков: Съкращенията в БАН не са мъдър ход

Снимка: БГНЕС

Математикът акад. Стефан Додунеков бе избран за председател на Българската академия на науките при тайно гласуване, с 68 гласа "За" от общо 104. В интервю за предаването "12+3" акад. Додунеков заяви, че ще работи за коренна промяна на взаимоотношенията на БАН с държавните институции.

Моето убеждение е, че бъдещето на Академията трябва да бъде свързано с работа върху националните приоритети на България и стратегическите програми. Ако българското правителство има нужда от съвет, свързан с разработването на свои програми, стратегии, експертизи, мисля, че председателят на БАН и ръководството на Академията трябва да бъдат на разположение, каза акад. Додунеков.

По темата за заплатите, новият председател каза, че средната заплата в БАН е 550 лева. Акад. Додунеков обаче е категоричен, че от него не трябва да се очакват популистки обещания за увеличаване на заплатите. Аз няма да тръгна с шапката и да прося пари, каза новият председател на БАН. Додунеков съобщи, че в момента в БАН работят малко над 6000 души, но по думите му съкращенията не са мъдър ход.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна