Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков изрази оптимизъм относно развитието на Източна Европа

Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков, който участва в Петербургския международен икономически форум, изрази оптимизъм относно развитието на Източна Европа, за разлика от нейната централна и западна част.

Според Дянков икономиките на страните от Източна Европа имат много по-устойчива система на държавни финанси, за разлика от останалите държави в ЕС. Много от политическите елити в източните страни имат опит при вземането на трудни решения, дори при заплахата да загубят изборите, докато на Запад не са свикнали с подобна политика, смята Дянков.

Не се радвам, че Гърция попадна в такава трудна ситуация, защото бихме искали да имаме съсед със силна икономика, заяви финансовият министър по време на кръгла маса на икономисти от бързоразвиващите се пазари.

Дянков посочи и някои положителни за България моменти от кризата в Гърция, тъй като много компании преместват своите офиси и производството си у нас, а гръцките граждани откриват депозити в наши банки. В своята презентация пред икономическия форум на тема „Създаване на надеждно бъдеще“ българският финансов министър посочи, че институциите в Европа не са достатъчно развити и оттам идва един от основните проблеми на общността - бавният процес при вземане на решения. Сегашната кризисна ситуация не е нормална и при нея трябва да се действа по-бързо, е убеден Симеон Данков.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени