Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът организира дискусия за изборното законодателство

Снимка: БГНЕС

Като президент, силно се притеснявам, че много леко работим срещу репутацията на собствената си държава, когато ходим навън и обясняваме как се купуват гласове, колко недемократични са изборите и как всяка една партия работи срещу другата не по правилата.

Това заяви пред журналисти държавният глава Росен Плевнелиев по повод идеята на ДПС предизборната кампания да се води не само на български, но и на майчин език език. Плевнелиев заяви, че утре в президентството ще се проведе кръгла маса за изборното законодателство. Той подчерта, че не е честно да изнасяме проблема в Брюксел и добави, че отговорната позиция към българските граждани е, ако има проблеми, те да са на масата.

Икономическото развитие на България е добре да се опира на малките и средни предприятия, които със сигурност трябва да се развиват като иновативни и експортно ориентирани, каза президентът Росен Плевнелиев пред участниците в дискусията „Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа”. Според Плевнелиев специално внимание трябва да се отдели на общините. В интергираните планове за развитие на 36-те големи градски агломерации трябва да намерят място индустриални зони. Държавният глава подчерта, че държавата е извела като приоритет административната реформа в синхрон и комбинация с електронното правителство и скоро ще има много по-функционираща и ефективна администрация.

Много силен стимул за електронизацията на услугите, а те са общо 2100 услуги, които държавата предоставя, от тях над 1900 са на държавно ниво, около двеста на ниво общини. Освен електронно правителство трябва да има и електронна община, но освен това, за мен е много важно, че в хода на електронизиране на услугите, ние най-после ще направим дебатите във всяка една дирекция, на всяка една община и на всяко едно министерство. Как издаваме това разрешение, как подпечатваме онзи лиценз и в хода на тези дебати, електронизирайки тези услуги, сигурно ще ги направим много по-ефективни.

Чуйте в звуковия файл как Росен Плевнелиев отговори на въпрос за позицията му по отношение на Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени