Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: По някои теми трябва да се руши съгласие, което вреди на обществото

Снимка: Архив

Ще обърна внимание на серия от порочно десни консенсуси, с които в ДСБ няма да се съгласим. По някои теми трябва да се търси обществено съгласие, но по някои теми трябва да се руши съгласие, което вреди на обществото. Един от тези консенсуси, наложен упорито през последните 10-11 години, е този, че оттеглянето на държавата от всички важни публични сфери и нейното системно недофинансиране е нещо непременно дясно, непременно полезно и непременно хубаво. Това заяви Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ, запитан за евентуално сътрудничество на партията с други десни субекти. Според Кънев:

Българската държава не се намира в състояние, в което дори е определящо дали ще я управлява лява или дясна политическа формация. Такива наблюдения има и в Европа през последните години. Там десницата се представляваше от безотговорни политически субектиТой даде пример с Румъния, Италия и Гърция, докарани до криза от десните си премиери. 

Тома Биков от "България на гражданите" коментира, че партията е дясноцентристка, тъй като повечето й членове са привърженици на дясната идея. Премиерът Борисов не е Робин Худ, както си го представя неговият почитател, изрисувал лика му на автомобила си, заяви Биков. Това е лява политика и то лош пример за такава, допълни той:

Мисля, че настоящият премиер взима от бедните, за да дава на богатите, защото няма българско правителство, което толкова силно да се е солидаризирало с монополите. Мисля че това е държавна политика, която в последните 3 години тече особено силно. За мен дясното управление не означава с всички сили да подпомагаш едрия бизнес. Десните по принцип би трябвало да защитават малкия и средния бизнес. Той е буквално задушен с апарата на държавата. Вече са стигнали до хора с малки магазинчета, с кафенета. Повечето управления през последните години бяха напълно безлични в откритите, публичните си мерки и много лоши в политиката си под масата.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени