Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нефролози притеснени за лечението на пациентите с хронични бъбречни заболявания

Снимка: www.michaelshouse.com
Промени в Позитивния лекарствен списък може да застрашат здравето на пациентите с хронични бъбречни заболявания, предупредиха нефролози и пациентски организации.

Проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница, обясни в предаването "Преди всички" опасенията, които засягат около 1800 души:

Лечението на тези пациенти в частност е насочено и към лечение на анемия, която се получава в хода на бъбречната недостатъчност. За лечението й се използват еритропоетини, които са разнообразни. Те се разделят на 2 групи – краткодействащи и дългодействащи. Всяка една от тези групи си има свои категорични и ясни показания, които не се припокриват напълно, и съответно различия в подхода и резултатите. Сега в нашата здравеопазна система еритропоетините са разположени в една група, а според законодателството НЗОК заплаща 100% само цената на най-евтиния продукт. Еритропоетините са лекарства с много висока цена, непосилна за пациентите. Досега лечението на пациентите се провежда и с двете групи еритропоетини. В рамките на следващите дни ще влезе препарат, който е от групата на краткодействащите, с много ниска цена. Реферирането на всички останали еритропоетини ще стане на базата на този продукт. В резултат на това пациентите, които са на лечение с дългодействащ препарат, няма да могат да осъществяват това нещо, тъй като разликата, която ще трябва да заплащат, ще е непосилна за тях. По този начин ще стигнем до ситуация, в която пациентите ще се лекуват само с едно лекарство.

Боряна Зидарова, юрист в Дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" в Министерството на здравеопазването, подчерта, че Комисията по цени и реимбурсиране е самостоятелен административен орган, в чийто правомощия е вземането на решения за начина на определяне на референтната стойност – дали да бъдат разделени или да останат в една група.

Към момента са изискани данни за анализ от НЗОК, които са представени. Извършва се фармакоикономическа оценка. Изискани са становища от водещи медицински специалисти. Предстои вземането на мотивирано решение от страна на комисията в най-кратки срокове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени