Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Не ни е нужен специален закон за печата. Трябва да се прилагат другите закони

Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов отново заговори за вероятността да бъде създаден закон за печата и обясни, че е поръчал на фондациите " Конрад Аденауер" и " Ханс Зайдел " да подготвят проект за такъв закон. Междувременно Правната дирекция на МС е изготвила свое становище, в което се казва, че такъв закон за печата би бил противоконституционен.  

Според журналиста Валери Найденов закон за печата би означавало груба намеса на политиците в свободното слово. Щом така се обединяват политиците, за да регулират печата, нищо хубаво не може да излезе. Не виждам нужда от специален закон за вестниците. Това е проблем на целия бизнес. Всичко, от което имат нужда вестниците, има нужда и целият бизнес. Законът за конкуренцията би трябвало да решава проблемите и би трябвало и да важи и за тях. 

Радомир Чолаков, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България, допълни, че понятието "закон за печата" у нас е натоварено с толкова негативни емоции, че самото споменаване действа неблагоприятно. Позицията на Съюза и тя не е нова, е, че вестникарският пазар има няколко големи структурни проблема, които трябва да бъдат разрешени. Няма значение дали има закон, който е озаглавен "за печата" или има 10-15 текста в други закони, но докато не се решат проблемите, ние винаги ще бъдем заплашени от монопол или че някой ще ограничава свободата ни.

Чуйте мненията в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна