Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ установи десетки случаи на изложени препарирани защитени животни

Снимка: БГНЕС
При всички случаи, когато получаваме сигнали за каквито и да било форми на нарушения и посегателство срещу защитени видове, се правят проверки. Това заяви в предаването "Преди всички" директорът на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Михаил Михайлов.

До 5 000 лв. е санкцията за физически лица, които са нарушили която и да било забрана от закона спрямо всичките 487 вида защитени животни. Санкцията за юридически лица пък е до 10 000 лв. За определени видове обаче, които са обявени за световно застрашени видове, като мечка, някои орли и други видове, е предвидена включително и наказателна отговорност до 5 години затвор, подчерта Михайлов и добави, че до момента няма човек, влязъл в затвора за подобни нарушения, но има условни присъди.

Михайлов посочи, че при проверките са установили десетки случаи на изложени препарирани защитени животни. По думите му, това са най-масовите нарушения.

Законът е категоричен – не допуска препариране, притежаване, излагане на публични места на такива защитени видове. Няма никакво значение какви са оправданията. Самият факт, че такива препарирани екземпляри стоят в ресторанти, в хотели – само по себе си е нарушение на закона.

Според него няма нужда от нормативни промени за засилване контрола с бракониерството, търговията и излагането на публични места на защитени видове. Той смята, че е необходима повече обществена нетърпимост към подобни случаи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна