Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. А.Недялкова: Основният проблем на висшето образование е реализацията

Снимка: БГНЕС

Над 60 процента от студентите избират специалност, с която биха могли лесно и бързо да се реализират зад граница, каза в „Преди всички“ Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет и председател на Асоциацията на частните университети в България.

Проблемът е не толкова в качеството на образованието, а в реализацията.
Студентите приемат високи такси за обучение в чужбина, но при осигурена система за кредитиране. Много студенти намират там бърза и ускорена реализация. Имаме, например, наш студент, който е главен инженер на метрото във Виена, други работят в банковата система на съответните страни.
Основната причина за липса на конкурентоспособност е липсата на информация за пазара на труда и неговото състояние след пет години. Нямаме представа за реалните перспективи на хората. Връзката с бизнеса е слаба. Студентите имат стажове в Германия Италия, Белгия. Там те се реализират, а тук няма резултат. Зависи от стратегическата визия на бизнеса и активното присъствие на държавата за отраслова структура.

Трябва да направим нашия продукт конвертируем. Асоциацията на частните университети ще прави срещи с работодателите и чуждите инвеститори и ще набележи мерки за подобряване на взаимодействието бизнес-образование, каза още проф. Недялкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна