Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП не е съгласно с еврокомисар Рединг 40 % от ръководителите на компании да са жени

България и още осем страни-членки на Европейския съюз не са съгласни с идеята на еврокомисар Вивиан Рединг да се увеличи до 40 % участието на жени в ръководството на компании. Говорителят на комисар Рединг, Нина Андреева, каза за БНР, че идеята има голяма подкрепа и вече са получени много писма. Андреева уточни, че проектът все още е в работна фаза, комисар Рединг е отворена за диалог с държавите, които не са съгласни. Освен България, несъгласие изразиха  Чехия, Латвия, Естония, Литва, Унгария, Малта, Холандия и Великобритания. Какво още каза Нина Андреева - в звуковия файл.

Гинка Машова от Министерството на труда и социалната политика коментира, че позицията на държавата ни тепърва ще бъде разпространена за обсъждане в различни сфери на обществото. Тя подчерта, че политиката у нас е насочена към равнопоставеност между мъжете и жените. Социалното министерство, като цяло, подкрепя инициативата на еврокомисар Вивиан Рединг, но не счита, че е необходимо тя да се обвързва със законодателни рамки.

Илияна Стойчева от Български център за джендър изследвания подкрепи изцяло инициативата на комисар Рединг. Тя посочи официални статистически данни, според които мъжете са по-малката част от високообразованите българи в сравнение с жените. Интервюто с нея - в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна