През октомври се очаква поскъпване на месото и месните продукти, съобщиха от браншовата асоциация. Заради сухата година производството на зърно е намаляло в световен мащаб.
Въпреки очакваното поскъпване всеки производител сам ще определи цената си, съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той изчисли, че при ръст на суровините от 30 процента колбасите може да поскъпнат с 15 на сто:
Не може да се даде еднозначен отговор и да кажем ето сега с колко процента ще поскъпнат продуктите. Не приемайте, че с 15 процента ще скочат цените. Първо - никой няма да си го позволи. Всички производители в момента какво правят, изстискват разходи, съкращават персонал и свиват доходи, за да може да устискат на тази ситуация. Всички знаем, че българският производител няма да приеме реалният ръст на цена.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди, че поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на местните продукти. По думите му, вероятно ще поскъпнат и колбасите, както и млечните продукти. Животновъдите, месо- и млекопроизводителите са изправени пред фалит и заради скъпите фуражи, добави Найденов:
Намаленото потребление е още по-големият проблем от ръста на цените на суровините. Такива са калкулациите, но пазарът в никакъв случай няма да позволи 15 процента, защото сега да вземете да пишете и да кажете 15 процента. Ако искаме да останат предприятия в България, преработвателни, ако искаме да остане животновъдство в България, ние трябва да сме като общество да платим тези по-високи цени.