Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът и синдикатите са разделени за идеята минималната заплата да има регионални ставки

Снимка: БГНЕС

Бизнесът е доволен от коментара на финансовия министър Симеон Дянков, че е възможно минималната работна заплата да има регионални ставки. Синдикатите категорично възразяват срещу тази идея. Регионална минимална заплата е възможна и това ще помогне на малкия и среден бизнес да оцелее в условията на криза, смята изпълнителният директор на БСК Божидар Данев:

С определянето на минималната работна заплата в някои региони, където няма необходимата заетост, ние с финансов механизъм ликвидираме малкия и среден бизнес. В момента основният проблем на българската икономика е закриването на работни места и безработицата. С вдигането на минималната работна заплата съществува един друг феномен - под натиска на синдикатите се определи 60 процента от средната работна заплата да бъде обезщетение за безработни. Изведнъж в тези региони, където е ниско заплащането на труда, е по-изгодно да получаваш обезщетение за безработен, отколкото да работиш.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков уточни пред "Хоризонт", че изказването на Дянков не означава премахване на единната минимална заплата за страната, но регионалните заплати ще затруднят договарянето.

Хубавото е, че ни увериха и то категорично обявиха, че с този анонс за регионални и минимални работни заплати те нямат в предвид отпадане на минималната работна заплата за страната. Това не решава въпроса, това частично успокоява, ние казваме, че колективното договаряне е на равнище бранш и на равнище предприятие и една единна минимална работна заплата за страната. Изнасянето на равнище регион ще затрудни страшно. Това значи, че на всеки регион трябва да се слага линия на бедност, трябва да имаш добри социални партньори във всеки регион, но пак повтаряме, комбинирането на регионално договаряне с бранш и предприятие ще създаде големи проблеми.

Бизнесът обаче иска още нещо. Божидар Данев предложи: 

Най-доброто решение въобще е да се определя минимална работна заплата само за там, където държавата е работодател.

От КНСБ определиха това като абсолютно неприемлива крайност.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени