Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Елкова: ГЕРБ нямаха куража да кажат, че готвят данък върху лихвите

Снимка: Дневник

Людмила Елкова, финансов експерти и секретар на "Движение България на гражадните" заяви в предаването "Нещо повече", че несигурността не е само по отношение на параметрите на бюджета.

Тази несигурност е пагубна и е във всички сфери. Нововъведеният данък е абсолютно показателен за какво става въпрос. Две седмици този данък беше скриван. Изтече информация, че се готви такова нещо, но тя беше отричана. В крайна сметка този данък се сервира като свършен факт. За каква сигурност можем да говорим, попита Елкова.

Нямам представа какво точно се гласят да облагат, защото има една европейска директива за спестяванията и като доход от спестяванията се дефинират освен доходите от лихвите, но и доходите от облигации и инвестиране в други финансови инструменти. Ако облагаме само лихвите, всеки, който има пари, с които може нещо да прави, веднага ги тегли и ги влага в други инструменти. Но ще го отнесе масата, защото повечето влогове са до 1000 лева.

Людмила Елкова е на мнение, че е скандално финансовият министър да не знае какви данъци има в държавата. До там ли опряхме, като ни обясняват, че държавата е стабилна, бюджетът е вързан, строим магистрали и всичко цъфти. И в един момент се докарахме да обложим тези средно 40 лева, каза Елкова.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени