Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: ЕС ще излезе от кризата по-силен

Снимка: БГНЕС
Добре е Нобеловата награда да ни напомни, че заедно сме по-силни. Ние сме символ за обединение, което носи просперитет. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" еврокомисар Кристалина Георгиева. Последните няколко месеца показват, че Европа е в състояние да взима трудни решения и да ги изпълнява, добави тя.

Сега е трудно време, икономически, за Европа, но наградата идва да ни припомни, че създаването на ЕС ще остане в историята като едно от най-положителните събития, а според мен и най-положителното събитие в XX век. Разбира се, за тези, които работят в тежки условия, в конфликти, след бедствия и показват доброто лице на Европа, тази награда е голяма чест. Тя е и отговорност за нас, защото ние трябва да си спомняме, че дори когато имаме проблеми вкъщи, от нас се очаква много по света – да бъдем носител на доброто, на принципите на солидарност, на уважение към човешкото достойнство.

Ние европейците трябва да стоим с достойнство, защото по света много страни, много региони, които се разкъсват и днес от конфликти, гледат със завист на това, което ние постигнахме след ужасите на Първата и Втората световна война
, коментира еврокомисарят.

ЕС ще издържи на трудностите, които преживява, убедена е Кристалина Георгиева. Тя е сигурна, че Съюзът ще излезе от кризата по-силен.

Това, че имаме единна валута също допринася за процеса на интеграция, помага на общия пазар. /.../ Еврото е един от елементите на интеграцията, който прави функционирането на общия пазар по-лесно и допринася за конкурентоспособността на Европа, смята тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна