Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Симидчиев: Трябва да подменим поне 70 процента от водопроводите

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев коментира в "Преди всички" проблемите с водоснабдяването в страната. Заради продължителното засушаване 28 населени места са на воден режим в Търговищка област. Най-драстичен е режимът в село Презвитер Козма, където вода се подава веднъж на 10 дни. Причината за тези проблеми е намаленият дебит на водоизточниците.

Проблемът е с повтаряемост от много години насам. В критичния момент през лятото броят на хората, които бяха засегнати от проблеми с водоснабдяването, достигна 300 хиляди. Това са 4-5 процента от населението. Вярно е, че лятото беше сухо, горещо и продължително. Но основна причина за проблемите е  остарялата инраструктура, която е в лошо състояние. Малкото вода не достига до потребителите. Обръщам внимание на състоянието на довеждащите съоръжения, заради тях половин град може да остане без вода. Те са много скъпи за поддръжка и важността им е номер едно.

Стратегията за развитието на водния сектор и промените в Закона за водите вече са напълно синхронизирани и сме на заключителните текстове. Работи се и върху Отрасловата стратегия за ВиК сектора с помощта на Световната банка. В момента усвояваме европейски средства главно за пречистване, а имаме несъвършеанства в уредбата.

По принцип новите водопроводи са много по-добри от старите и по тях загубите клонят към нула. Трябва да подменим поне 70 процента от водопроводите. Моите призиви са да се концентрираме върху водоснабдяването, а не само върху канализацията и перчистването.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна