Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарителска кампания "За живота"

Доц. Здравка Валерианова
Снимка: БГНЕС

С благотворителен търг на произведения на видни български творци в камерната зала на Народния театър ще бъде поставено началото на дарителската инициатива "За живота". Целта е е да бъде купен апарат за лъчелечение по време на операция, който ще осигури съвременно лечение на рака на гърдата, обясни доц. Веселина Първанова - началник на клиниката по лъчелечение в Националната онкологична болница: Желанието ни за дарителската кампания не е каприз. Това са болни, при които може да се приложи ранно лечение. Евентуалните останали туморни клетки загиват с единична доза. После се продължава лечението. При рецидивни болни - също се прилага, най-вече с рак на дебелото черво. При гинекологично болни, лимфните възли, с рецидиви.

Доц. Александрова от Клиниката за гръдна хирургия, която в чужбина е наблюдавала работата с такъв апарат, каза: Кампанията трябва да бъде много широко подкрепена. Този апарат функционира от 15 години във всички наши съседи. Хората не чакат. Дава им комфорт. Ще подобри потока на пациентите. Необходим апарат за всяка онкологична болница.

Над 3800 са новите случаи годишно на рак на гърдата, каза изпълнителният директор на Националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова:

Апаратът за интероперативно лъчелечение струва 3 милиона лева. Всичките - 40 хиляди болни от рак на гърдата в момента се нуждаят от лечение. Нашето желание е да бъдем адекватни и професионални. Трябва ни апаратура. Трудно е в държавата, кандидатстваме по програми. Всеки ден при нас идват болни, на които вече е късно да се помогне. Призовавам всички. Обърнете се към специалисти онколози. Има основно правило - лечението трябва да започне навреме и от високоспециализиран персонал.

Целия разговор на Силвия Великова по темата можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна