Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Божествената математика" на Йордан Евтимов преосмисля символизма

Снимка: БГНЕС

"Божествената математика" се нарича новата книга на Йордан Евтимов, която проследява пътя на символизма в българската литература.

Има книги за българския символизъм, които са го огледали и обобщили, но днес той има нужда от преосмисляне. Някои от символистите са в училищната програма и се създава опростенческа представа за тях. Освен това не е достатъчно изучена връзката на символизма с окултните движения. Има и друг момент - че символизмът продължава много след края на списание "Хиперион". Дори през 60-те години има символисти - Иван Мирчев и Иван Хаджихристов пишат оди за тъкачки и миньори в символистичен маниер. Символистичната поетика е много силна.

"Божествената математика" е специфична формула на българския символизъм, но по отношение на литературата определението се среща само у двама души - Иван Грозев и Петър Дънов.

Смятаме, че символизмът е много сериозен и ще е интересно да открием, че хуморът заема важно място в творчеството на символистите, казва още за книгата си Й. Евтимов.

Още за символизма в "Божествената математика" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна