Фирмите, които произвеждат сирене и кашкавал, ще могат да преминават от производство с истинско мляко към производство на млечни продукти с растителни мазнини за не по-малко от шест месеца. По настояване на Европейската комисия е удължен преходният период за новата наредба и тя ще влезе в сила от 1-ви януари, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Наредбата забранява в едно и също предприятие да се произвеждат едновременно млечни продукти от истинско мляко и от имитиращ продукт с растителни мазнини. Възможно е обаче съдът да отмени наредбата още преди влизането й в сила, призна министър Найденов:
Тези от млекопреработвателите, които не желаят да изпълнят тази наредба, са внесли жалба в съда и сме в съдебна процедура. Съдът би могъл да отмени тази наредба, затова ги призовах да не съсредоточават усилия, защото, в края на краищата, това се прави за здравето на хората. И ако се прави за здравето на хората, защо я обжалват. Палмовите мазнини са вредни за човешкото здраве.
Преработвателите, които са против наредбата, смятат, че държавата трябва да завиши контрола над производителите, които мамят, а не да притиска бизнеса с административни мерки.