Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Богданов: Най-бедни сме, защото икономиката ни произвежда най-малко и най-лошо

Снимка: Архив

Ние сме в дъното на класациите по бедност в световен мащаб, след Тунис, Мароко и т.н. Нивото на Бангладеш явно, че е нашето ниво, заяви експертът Мика Зайкова в предаването "12+3". Тя коментира и увеличението на пенсиите:

Тези, които са се пенсионирали през последната година, ще вземат само два процента и две десети увеличение на пенсиите. Това не е увеличение – това е жалка компенсация. Ако погледнем инфлацията в "малката кошница", натрупаната през годините инфлация по време на мандата на това правителство наближава 40 %. 9,3 % е нищо, защото такъв процент ще вземат само хората, които са се пенсионирали преди 2008-а година. Другите ще вземат по-малко, за да се стигне стъпаловидно до 2,2 %. Експертът нарече това изземване на жалките доходи на пенсионерите. Това са над 2 милиона и 500 хиляди души, от които 70 % получават пенсия около средната – 270 лева. Зайкова смята, че плоският данък прави бедните по-бедни, а богатите – по-богати.

По отношение на чуждестранните инвестиции Зайкова каза, че инвестициите идват там, където има добър бизнес климат, където няма корупция или тя е сведена до поносими граници. Проблемът на българския бюджет, на българската икономика не е само кризата, а чудовищната корупция и неправилната данъчна система. На твърдението, че този финансов министър ще е първият, който няма да харчи предизборно повече от необходимото, Зайкова отговори, че той и сега харчи повече, щом има дефицит. При другите финансови министри имаше излишък, а при Дянков има дефицит.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментира състоянието на българската икономика:

Няма спор, че сме най-бедни, защото икономиката ни произвежда най-малко и най-лошо. Ако има две неща, които безспорно са донесли огромен плюс за българската икономика и за почти всички български граждани за последните 20 години, това са въвеждането на валутния борд и плоските десетпроцентни данъчни ставки. Това са двете най-важни реформи, направени през този преход с много силен позитивен ефект.

Големият въпрос според Богданов е как да направим икономиката да расте по-бързо. Той смята, че начинът е чрез множество икономически реформи, които да ни направят по-добри – да видим какво пречи на тези, които искат да инвестират в България да инвестират повече?

Корупцията също е проблем, но въпросът не е как да борим корупцията, а защо има корупция? Защо толкова много неща се решават с волята на един или двама души, най-често политици. Много по-големи проблеми са правната несигурност и съдебната система, правата на собствениците на фирми.

Богданов определи въпроса за коледните добавки към пенсиите като сложен. Очевидно е, че има изоставане в разходите в бюджета. Това не е заради икономии, а по-скоро заради известно забавяне в усвояването на някои инвестиционни бюджети по еврофондовете. Т.е. това не са пари, които сме спестили, а пари, които сме се забавили да похарчим. Затова не трябва да се гледа на бюджета като на една касичка – ден по ден какви пари има. Трябва да се гледа просто какво е обещано да се плаща и какви ангажименти са поети за един по-голям период.

Експертът смята, че ще стане това, което е заложено в Бюджет 2013 – ще има ръст на пенсиите в този диапазон (малко над 9 процента), повечето социални разходи няма да нараснат. По отношение на частния сектор големият въпрос е не какво ще се случи със заплатите, а какво ще се случи с безработните, колко хора ще успеят да си намерят работа, защото от кризата загубихме 460 хиляди работни места. Големият въпрос на икономиката е как да се създадат нови работни места – с нови инвестиции, с разширяване на мощностите. Най-добрата социална политика е хората, които разчитат на бюджета, да спрат да разчитат на бюджета и да си намерят работа.

Финансовото министерство няма особено големи възможности за реакция. Не е лична заслуга на Дянков, че няма да се харчи повече, по-скоро няма откъде, смята Богданов.

Интервютата на Л. Железова с Мика Зайкова и с Лъчезар Богданов можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна