Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Дариткова: Забраната за пушене е сериозна инвестиция в здравето на хората

Кирил Гумнеров: Оспорвам ефекта от това законодателство за тютюнопушенето на обществени места
Снимка: ЕПА / БГНЕС

След четири месеца от забраната за пушене на обществени места мисля, че се промени въздухът в заведенията. Вече всеки може да ги посещава, без да се налага след всяко посещение да дава дрехите си на химическо чистене. Вече виждам малки деца в заведенията, което преди не можеше да се случи. Имаме категоричната подкрепа на младите семейства и на родителите, които сега вече могат да излизат, особено в малките населени места, където заведенията са по-малки по площ и в повечето от тях се пушеше преди. Всичко това ще доведе до положителна промяна върху общественото здраве. За съжаление четири месеца са малък срок, за да се прави грандиозна статистика, но според статистиките, направени в други европейски държави с такава забрана, говорят категорично, че с 20% се намалява сърдечно-съдовата смъртност, както и процесът на онкологичните заболявания. Това каза председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова в предаването "12+3".

Смятам, че тази забрана е сериозна инвестиция в здравето на хората и никакви други бизнес и икономически аргументи не могат да бъдат повод, за да се отмени забраната, добави тя.

Според Дариткова комисията по здравеопазване няма да подкрепи отмяната на забраната за пушене.

Аз оспорвам ефектът от това законодателство, заяви независимият депутат Кирил Гумнеров.

Обяви се, че след въвеждането на забраната за тютюнопушене с 8% са се увеличили продадените цигари в България. Това означава само едно, че заведенията, в които е забранено тютюнопушенето, фалират, хората, които работят там, се освобождават, закриват се заведения, а българите продължават да пушат и при това пушат още повече, коментира той.

Според Гумнеров борбата с тютюнопушенето може да стане само на базата на дългосрочна превенция. Той беше категоричен, че при дебатите утре здравната комисия ще отхвърли този законопроект категорично.

Социологическо проучване на НЦИОМ показва, че 2/3 от анкетираните пушачи не са намалили цигарите след влизането в сила на забраната за тютюнопушене. От пушенето са се отказали едва 4 на сто.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна