Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Възникват притеснения към начина, по който може да бъде подготвен изборният процес

Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс в контекста на общоевропейските правила - това коментира в предаването "12+3" Ваня Нушева, програмен директор на  "Прозрачност без граници".

Преди седмица оповестихме резултатите от едно сравнително изследване на "Прозрачност без граници" на националните системи за почтеност. То дава оценка на начина, по който функционират ключови институции и сектори в едно общество в превенция и противодействие на корупцията. Един от тези сектори е изборният процес и работата на изборната администрация. По отношение на този показател България и Румъния получават най-ниски оценки. Не можем да подхождаме едностранчиво към промените, които са инициирани в този парламент. В дискусията излязоха много съществени предложения, част от тях бяха отразени в проекта за промени в Изборния кодекс, каза Нушева.

Но тези промени не са достатъчни. Това, което ме изненада в рамките на дискусията в правната комисия, е, че споровете се пренесоха към други теми, например регламентиране на статута на наблюдателите. Наблюдателите не са застъпници, те са външни наблюдатели и не би могло подходът към тях да е какъвто е спрямо застъпниците. Притеснява ме, че дискусията по промените в Изборния кодекс, в която нивото на недоверие и подозрение достигна една точка и възникват притеснения към начина, по който може да бъде подготвен изборният процес.

Чуйте интервюто в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени