Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Икономов: Протестите в Банско постигнаха своя ефект

Снимка: Архив

Доволен съм от протестите в Банско. Имаше политическо присъствие на най – високо ниво. На първо време, те постигнаха своя ефект – да се чуе гласът на местните хора, техните желания и очаквания. Досега гласът им не се чуваше, каза в предаването "Неделя 150" кметът на Банско Георги Икономов. По думите му, присъединяването на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на вицепремиера Цветан Цветанов и депутата от ГЕРБ Любен Татарски към протеста, е било съвсем естествено. 

Внесохме 8000 подписа в Министерския съвет. Продължаваме да събираме подписи. Очакваме да бъде променен Планът за управление на парк "Пирин" и да отпадне забраната за строителство в ски зоната на Банско, каза Икономов.

Според Тома Белев от екологичната организация "Зелени Балкани", нещата в Банско трябва да се случват планомерно и след анализ.

Разговорите в момента напомнят едни разговори преди десет години, когато по същия начин се говореше за малко развитие на територията на Национален парк "Пирин", което по никакъв начин няма да увреди околната среда. И след това се оказа, че територията е толкова силно увредена, че ЮНЕСКО реши да я изключи от Световното природно наследство. Рамките трябва да се разтягат до толкова, до колкото допуска емкостта на природата. Когато бяха построени сега съществуващите ски съоръжения, бе определен лимит от 7800 легла. В момента официалните места за настаняване са 18 000 – 20 000. И може би още толкова апартаменти тип "второ жилище", каза Белев.

В предаването "Неделя 150" заместник  - министърът на туризма Иво Маринов застъпи позицията, че има начин Банско да се развива и да се запази околната среда.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна