Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията по волейбол взе зала „Христо Ботев” под наем за 10 години

Снимка: БГНЕС

Българската федерация по волейбол взе зала „Христо Ботев” под наем. Договорът е със срок от 10 години. Контрактът между централата и „Академика 2011” ЕАД беше подписан днес в Министерството на физическото възпитание и спорта в присъствието на министър Свилен Нейков.

Много се радвам, че успяхме да изпълним още един ангажимент, поет от правителството. Още по време на Олимпиадата в Лондон премиерът Бойко Борисов обеща да дадем зала „Христо Ботев“ на Българската федерация по волейбол, така че тя да стане един център за високо спортно майсторство и да можем да издигнем нивото на тренировъчния и състезателния процес. С днешна дата правителството отново успя да изпълни ангажимента си към Българската федерация по волейбол и след като са преминали всички законови процедури, ставаме свидетели на подписването на този договор. Ще следим стриктно за изпълнението на клаузите по договора. Искам отново да изкажа задоволството си от факта, че по наше време ще изградим още един спортен център, който, както тениса, ще може да ни радва в бъдеще с добри условия за тренировки и състезания. На добър час!, заяви министър Свилен Нейков.

Това, което г-н Бойко Борисов обеща в Лондон на федерацията по волейбол в мое лице, е изпълнено. Благодаря и на министър Свилен Нейков, тъй като за реализацията на този проект трябваше да се преодолеят много трудности до подписването на договора. Надявам се, че оттук нататък всички наши национални формации по волейбол ще имат възможност да се готвят в една собствена зала. Държавата ни даде една бонификация, така че да можем част от наемите да вложим в инвестиции и ремонти за превръщането на залата в един работещ спортен център. Още веднъж благодаря на държавата за подкрепата, която оказва на спорта и в частност на волейбола, каза президентът на федерацията инж. Данчо Лазаров.

Според договора БФ Волейбол трябва да предоставя безвъзмездно в полза на наемодателя „Академика 2011” ежегодно по 435 часа за тренировки и 570 часа за състезания с оглед поетите от дружеството задължения към Министерство на образованието, младежта и науката съобразно спортния календар на училищата. Наемателят в лицето на федерацията по волейбол се задължава да изпълни всички дейности, предвидени в инвестиционната програма.

Федерацията ще направи инвестиции в размер минимум на 470 000 лева без ДДС, които ще бъдат приспаднати от дължимата наемна цена. Независимо от извършваното приспадане, федерацията не може да заплаща по-малко от 5000 лева на месец от наемната цена.

В залата ще се провеждат състезанията по волейбол за купата на България при мъжете и жените и плейофите. Планира се още началото на подготовката на мъжкия национален отбор да стартира в зала „Христо Ботев”.

Федерацията има идеята част от трибуните да бъдат демонтирани и да се сложат подвижни, за да бъдат направени вътре две игрища, да бъде подобрено състоянието на седалките и други инициативи, които ще бъдат съгласувани с наемодателя „Академика 2011”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна