Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протести във ВМЗ - Сопот

Синдикатите: Оздравителният план предвижда само съкращаване на 900 души
Снимка: Анастасия Бакалска

Стотици стачкуващи работници от ВМЗ, подкрепени от граждани на Сопот, се събраха в обедната си почивка на протест до Подбалканския път, в района на оръжейницата. Движението беше отклонявано за по-малко от час по обходни маршрути, за да не се стигне до инциденти.

Протестът премина при засилено полицейско присъствие, но днес в него не участваха ученици от професионалната гимназия "Владимир Заимов". Директорката на гимназията Катя Адарска заяви, че заедно с експерти от Регионалния инспекторат по образование са разговаряли с децата, участвали във вчерашното шествие като са им обяснили, че имат право да изразяват гражданската си позиция, но това не би трябвало да става по време на учебните занятия. Обяснено им е било също, че не бива да се поддават на политически провокации, тъй като стана ясно, че във вчерашния ден е имало призиви за подкрепа на стачкуващите, разпространявани по местна телевизия. Група ученици се срещнаха след края на часовете и с представители на синдикатите във ВМЗ. Протестиращите допълниха, че все още няма информация кога ще получат обещаната им миналата седмица част от възнагражденията.

Ефективната стачка в оръжейния завод продължава 20-ти ден. Eдинственото, което предвижда оздравителният план, е съкращаване на 900 души, посочи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. На 24-и започват преговорите по този документ, но от синдиката искат допълнителни разчети, които да докажат нуждата от съкращения:

Ако няма оздравителна програма, а се предлагат единствено съкращения, както беше в системата на БДЖ, ако си спомняте, няма да има постигнато споразумение. Ние не сме дали съгласие за нито един човек за съкращение без икономическа обосновка и без програмите, които министър Тотю Младенов, разбира се, с ръководството на КНСБ има обещание. Не сме убедени, че в тези условия трябва да има съкращения във ВМЗ Сопот.

Президентът на синдиката Пламен Димитров поиска за ВМЗ Сопот да се направи временна програма за подкрепа и държавата, чрез МТСП, да плаща половината от заплатите на работниците, докато тече оздравяването:

Има нужда някой да бъде наистина преквалифициран. Това ще даде възможност през вторите 4 часа да му плаща Министерството на труда по програмата, а първите 4 да работи в завода, наистина да се преквалифицира, не непременно в берач на рози или да сее бобчета. По този начин работниците ще могат да получават пълни заплати, работейки на четири часа. Това ще даде възможност на господин Стоенчев и да оптимизира постоянните разходи, както сами разбирате. Не е единствено само да отрежем 900 глави или 850, или 625.

От КТ "Подкрепа" се присъединиха към искането при съкращения във ВМЗ освободените работници да бъдат обхванати от социалните програми, където да получават редовно пари, съобщи лидерът на синдиката д-р Константин Тренчев.

Ако някой бъде съкратен, да бъде задължително осигурен с друга работа, пренасочен. И вчера съм бил при министър Младенов по този въпрос, търсят се схеми и варианти, защото, разберете, тези хора нямат никаква вина за тази своя съдба. Очаква се едно голямо плащане, от което част от средствата ще бъдат и плащания към работниците, каза К.Тренчев.
По публикацията работиха: Кр.Данева, Цв.Стоянова, Г.Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна