Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: В сумата 11 милиарда евро влиза не само стойността на самата АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Посочената от правителството цена на АЕЦ "Белене" от 11 милиарда евро включва не само стойността на централата, но и всички останали дейности, съпътстващи нейното изграждане. Това заяви в интервю за руската икономическа агенция "Бизнес-ТАСС" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Пред агенцията Дянков посочва, че България е заинтересована от изграждането на нови ядрени мощности, но проектът "АЕЦ Белене" е прекалено скъп за страната ни. Вицепремиерът признава, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.

За малка страна като България 11 милиарда евро е много голяма сума. Ако бяхме намерили инвеститор, интересуващ се от проекта, ние бихме могли да разгледаме неговото предложение, коментира финансовият министър.  

По думите му нито един инвеститор не е проявил сериозен интерес и това е причина през март 2012-а година правителството да вземе решение да спре строителството на централата. В тази връзка Симеон Дянков специално подчертава, че АЕЦ "Белене" е бил спряна, не защото ядрената енергетика е нещо, от което правителството се опасява. 

По повод предстоящия в неделя референдум вицепремиерът изтъква, че в зависимост от резултатите от гласуването политиката в тази област може да бъде преразгледана.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна