Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балтажи: Украйна промени наказателния си кодекс след случая с Юлия Тимошенко

Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Украйна промени Наказателния си кодекс след случая с Юлия Тимошенко, каза в интервю за "Хоризонт" Микола Балтажи, посланик на Украйна у нас.

След парламентарните избори в края на 2012 година има ново правителство, като основна задача е продължаването на курса на системни реформи и модернизация на Украйна. От обявяването на независимост в началото на 90-те години, в Киев няма нито едно правителство, което да няма като своя основна външнополитическа цел присъединяването на страната към ЕС. Няма никакво съмнение, че новото правителство ще продължи  тази стратегическа ориентация, обясни Балтажи.

Тази година основната цел е подписването на ключовата спогодба за асоциране, което включва и създаването на зона за свободна търговия. Киев иска това да стане преди Вилнюската среща на високо равнище на 25 февруари.

Случаят "Тимошенко" създава определени проблеми с ЕС. Това е важен момент за украинското председателство на ОССЕ и новият външен министър на страната ни Леонид Кожара представи във Виена приоритетите ни. Всички вътрешни процедури  по случая Тимошенко са приключени и делото е в Европейския съд по правата на човека.И каквото и да е решението му, Украйна ще го изпълни. Вече е направено доста в тази посока, защото бе приет нов Наказатален кодекс. Предишният, по който Юлия Тимошенко бе осъдена, бе от 1962 год.

Украйна разчита на България по пътя на европейската интеграция и е благодарна  за подкрепата и за подписването на спогодбата за асоциране, както и за либерализирането на визовия режим, допълни дипломатът.

Чуйте интервюто с Негово превъзходителство Микола Балтажи, посланик на Украйна,  в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна