Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма промяна в позицията на правителството по мораториума върху шистовия газ

Три компании са закупили документи за проучване за газ в блок "Терес" в южната част на дълбоко Черно море
Снимка: БГНЕС

Няма промяна в позицията на правителството по наложения в началото на миналата година мораториум върху шистовия газ. Забраната може да остане в сила години напред, докато обществото не бъде убедено в безопасността на технологията. Това заяви енергийният министър Делян Добрев след края на Първата регионална газова конференция на тема "Газови перспективи". Повод за коментара му са изказвания на адвокати на добивни компании, че мораториумът е ненужен:

Разбираемо е, че адвокатските компании, които представляват големи консорциуми, защитават тезата, че трябва да отпадне. Това обаче не е причина правителството да се съобрази с техните искания. В Народното събрание работи вече почти цяла година парламентарна комисия, която обследва най-добрите практики, кани лектори, изслушва всички заинтересовани страни, както екологични организации, така и геолози, международни експерти. Нищо не пречи с години да си чакаме. В момента, в който сме напълно убедени, тогава можем да преосмислим решението. Докато не сме напълно убедени, мораториумът ще си остане.

Делян Добрев съобщи още, че три компании са закупили документи за проучване за газ в блок "Терес" в южната част на дълбоко Черно море.

Две европейски и една американска компания – всяка една от тях е лидер с много богат опит в проучването и добива на нефт и газ. Очакваме всеки момент да бъде публикувана и обявата в официалния вестник на ЕС за блок "Света Марина", за който блок Министерски съвет също взе решение и след това ще стартира процедурата и за този блок.

Чуйте подробностите в звуковия файл.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна