Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу трима прокурори бяха внесени сигнали, че са прекратили дела срещу енергийната мафия

Яне Янев
Снимка: БГНЕС

Сигнали срещу трима прокурори с мотив, че са прекратили дела, свързани с енергийната мафия, бяха внесени при главния обвинител. Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев обяви имената на Георги Тафров от Софийската градска прокуратура, Стойчо Ненков от Апелативната прокуратура и Христо Граматиков от Върховната касационна прокуратура.

Тримата прокурори са нарушили закона, каза Яне Янев и посочи вариантите:

Оказан им е тежък политически натиск, получили са подкупи или и двете заедно, обясни той.

Пред главния прокурор са изказани аргументите и по отношение спазване на принципа за случайно разпределение на делата. Според Янев този принцип не е спазен и трябва да се направи проверка, за да се установят всички факти и обстоятелства.

Делото, което ние внесохме, е 35 тома. Експертизата е 700-800 страници - тройна експертиза на възможно най-добрите вещи лица. Само за четири дни Стойчо Ненков е написал прекратяване на досъдебното производство. Това, което не може да се изчете за година и четири месеца, той го е прекратил за четири дни, а Христо Граматиков за 7-8 дни, допълни той.

Янев заяви, че делото е за трайна корупционна схема за износ на енергия от 2004-та до 2007-а година, като се вижда, че в този период НЕК е предоставил правото си на швейцарска фирма да търгува с електроенергия.

Това искаме ние от комисията - главният прокурор да възобнови делото, обясни Янев.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов определи сигнала на Янев като обоснован и добави:

Съдържа доста конкретни факти. Максимум до края на седмицата ще прегледаме всички материали и ще се излезне със становище, каза Сарафов.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна