Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Юлиана Иванова е поредната "калинка"

Мартин Димитров: Няма системен подход в енергетиката и назначението на новия шеф на ДКЕВР показва именно това
Снимка: БГНЕС

Когато се прави политика с икономически въпроси, с икономически процеси, в крайна сметка плаща някой и винаги един и същ плаща – обикновеният българин. Това каза в предаването "12+3" депутатът от БСП Румен Овчаров.

На ГЕРБ все някой им е виновен, въпреки че те вече управляват 4 години. Мен би ме било срам да се оправдавам с някой друг, коментира той. Според него целият хаос със зелената енергия е създаден от ГЕРБ, за да могат да бъдат лансирани определени фирми и те да реализират тези проекти.

Не казвам, че нашето правителство няма никаква вина, но не е редно след 4 години управление да търсиш вината за собствените си грешки, слабости и некомпетентност в някой друг, коментира Овчаров.

ДКЕВР трябва да е независима институция, която да балансира обществения, държавния и частния интерес. До момента през всичките 4 години на правителството на ГЕРБ ДКЕВР изпълнява чисто политически поръчки. Семерджиев просто беше слушалка, по която му командваха – ще увеличаваш цената, ще намаляваш цената, ще говориш това, ще говориш онова, коментира още Овчаров.

Според Овчаров правителството не предприема никакви мерки, за да се справи с проблема. Той определи новия директор на комисията Юлиана Иванова като "поредната калинка". Според него тя не може да реши нито един въпрос и ще излезе бързо от институцията, защото няма да се справи.

Няма значение дали един монопол е държавен, частен или общински, ако няма контролираща и регулаторна роля от страна на държавата – се стига дотук. Това коментира от своя страна депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров. Той е на мнение, че държавата се проваля в своята регулаторна роля. Депутатът подчерта, че за 10 години трите ЕРП-та са одитирани истински само веднъж.

Контролът трябва да обхване и НЕК и той да бъде всяка година, смята Димитров. Според него най-важната мярка, която трябва да се предприеме, е именно в тази посока. Сините настояват за разширяване на обхвата на работа на Сметната палата и да се включат и тези дружества. Второто нещо, за което настояват от Синята коалиция, е да се промени ценообразуването. Димитров смята, че ценообразуването на ДКЕВР не е коректно.

Проблемът е, че няма системен подход в енергетиката и назначението на новия шеф на ДКЕВР показва именно това, изказа мнение Мартин Димитров. Според него е трябвало да има нещо като публичен конкурс за поста.

Според синия депутат идеите на БСП и "Атака" за национализация на енергийни дружества са изключително опасни, защото това може да уплаши и изгони инвеститорите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени