Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Трябва да има гражданска квота в НС

Ако няма адекватна компенсаторна политика на доходите от служебното правителство, КНСБ ще приканят симпатизантите си да стачкуват
Снимка: БГНЕС

Никой не очакваше в този момент по този начин Бойко Борисов да си хвърли оставката. Никой не беше готов, в това число и опозицията, и протестиращите на улицата граждани. Това заяви в предаването "Неделя 150" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че конфедерацията още от първия ден на протеста е призовала синдикалните си членове да участват в протестите. Димитров припомни също, че през юли миналата година КНСБ е внесла искане в две дирекции на ЕК за отправяне към нашето правителство на предупреждение за непозволена държавна помощ по повод договорите с два американски ТЕЦ-а и фиксираните цени, на които се изкупува електрическата енергия, което е една от основните причини за високите сметки на тока. Не виждам причина някой да си мисли, че вчера сме се събудили, категоричен е той.

Финансовата стабилност на България беше и остава на гърба на българските предприятия и на българските граждани и домакинства. Сега обаче виждаме, че допълнителните средства, които не са преведени своевременно от Комисията – за земеделските производители, всъщност отвориха една голяма дупка – непредвидена в бюджета, от 850 млн., която обаче беше приета много бързо и много добре от пазара. При търсене на книжата се усвои около 1,5 повече, т.е. не само че нямаше съмнение, че ще се изкупят и ще се финансират тези ДЦК, а имаше повече банки, които търсиха, т.е. има свободни пари, има ликвидност – тя не отива към икономиката за голямо съжаление, стои в банките, затова не се дават и работни места. Това беше една от основните ни критики към това правителство, коментира Пламен Димитров и добави: Симеон Дянков най-накрая получи оценката на хората, която ние многократно казвахме и предупреждавахме.

Пламен Димитров подчерта, че преди Народното събрание да бъде разпуснато, то трябва да направи някои спешни неща. Първо да има съгласие оттук нататък как държавата да продължи своето развитие. То трябва да продължи с корекция на политическия модел – вторият въпрос е кога, как, защо, технология, процедури. Непременно трябва да бъдат приети измененията в Закона за енергетиката, с които се вкарва гражданската квота в ДКЕВР, смята той.

На служебното правителство трябва да бъдат възложени две неща – икономическа и социална стабилност, подчерта лидерът на КНСБ.

Представителната демокрация има нужда от допълнение с гражданска такава, но не с основно подменящо действие, а с допълващо действие. Кои партии ще са в НС – решават избирателите, но трябва да има гарантирана квота, миноритарна квота за граждански представители, при това на ротационен принцип и то избирани на два кръга, от представителните групи организации, обяви Димитров. Той подчерта, че в момента партиите трябва да се съобразят с това, което иска обществото.

КНСБ и представители на протестиращите ще обсъдят утре възможностите за поевтиняване на тока и необходимите промени в Конституцията. Димитров заяви, че идеите, издигнати от инициативните комитети, трябва да бъдат внимателно балансирани, защото: Отзоваването на депутати, министри са неща, които могат да се случат, само че трябва да бъдат добре подредени. Мажоритарният вот енещо доста по-различно и не винаги е по-справедлив от пропорционалния. За едно мажоритарно място при 10 кандидати оже да бъде избран един с11% от гласовете, останали 89% на гражданите отиват по дяволите, те остават непредставени.

Ако няма адекватна компенсаторна политика на доходите от служебното правителство, КНСБ ще приканят симпатизантите си да стачкуват, посочи още синдикалният лидер.

Той добави също, че в обществения съвет, който президентът съобщи, че ще създаде, трябва да се направи по правила, за да не се превърне в говорилня. Там трябва да бъдат представени интересите максимално изчистени, допълни Пламен Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна