Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Аврамов: Общественият съвет е добър начин да бъде чут гласът на народа

Снимка: Архив

В прогнози и анализи се впуснаха политолозите към "България на гражданите" Кирил Аврамов и Петър Николов. Те коментираха, че гражданските протести постепенно ще стихнат, но всякакви опити да бъдат забравени или неглижирани би предизвикало още по-тежка политическа криза. Прогнозите, които направиха анализаторите, са в няколко посоки. Категорично е според тях, че няма как в политическия живот на страната да се разминем с ВНС и с промяна на Конституцията. Друга прогноза е, че ГЕРБ ще се разпадне на малки фракции след изборите и прогнозата, че политическата кариера на премиера в оставка Бойко Борисов е безвъзвратно приключила. От Движението смятат, че след предсрочните избори трябва да се направят и първите сериозни стъпки за избори за ВНС.

Управляващата партия ГЕРБ я чака тежко бъдеще, смятат анализаторите на България на гражданите и прогнозираха не повече от 50 мандата за ГЕРБ в следващия парламент, а партията на Меглена Кунева ще бъде най-голямата дясна политическа сила, прогнозира Николов.

Според политолозите най-опасно за България ще бъде да се върне БСП на власт.

Икономическата криза, според политолога Кирил Аврамов, е следствие на създаването на малки олигархични кръгове, които са си присвоили държавата. Според него президентът е натоварен с изключителна отговорност и е похвално посланието му от вчера за разум в законодателството и ефектът от него за гражданите. Общественият съвет, които е на консултации при държавния глава, макар и компрометиран в зародиш с появата на Огнян Донев в него, е добър начин за постигане на баланс и начин да бъде чут гласът на народа.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени