Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ с опасения към икономическия екип в служебното правителство

Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че има някои опасения към така сформирания икономически екип в служебното правителство. Той се притеснява от англосаксонския начин на мислене и либералната ориентация на икономическите министри.

Синдикатът ще предложи десет мерки за повишаване на доходите, които ще засегнат около 1 200 000 българи и за което ще са необходими 400 млн. лева до края на годината. Според синдиката допълнителното подпомагане на пенсионери, безработни, работещи бедни и майки може да става с добавки, като така няма да се нарушават законите.

400 млн. лева резерв в бюджета може да бъде намерен с намаляване на капиталовите разходи от 6-7%, без да страдат инфраструктурните проекти, обясни Димитров.

Десет мерки за повишаване на доходите, които са възможни в рамките на тези 400 милиона лева, са подготвили от КНСБ и ще представят на служебното правителство. 20 млн. лева за майките - като от 1-ви април се вдигне тяхната добавка за гледане на дете с 50 лева на месец. Най-крупната сума от 150 млн. лева според синдиката трябва да се задели за добавка за пенсионерите от 1-ви април, като всеки месец те да получават по 20 лева към пенсиите си. Става въпрос за тези, които са с пенсии до 200 лева. Други 100 млн. лева трябва да се отделят ударно за програма за временна заетост от 1-ви април, която да обхване 25 хиляди работни места в производството. Други 10 млн. лева се предлагат допълнително за обезщетения за безработица за тези, които взимат до 200 лева на месец. Най-бедните работещи, които са със заплати от 300 до 350 лева в администрацията, също могат да получават добавка "бедност", която да е 40 лева на месец. Еднократна допълнителна енергийна добавка се предлага и за всички, които в момента получават енергийни помощи. Минималната заплата може да скочи от 310 на 340 лева, смятат от КНСБ, също от 1-ви април.

Част от мерките вече са представени на социалния министър Деяна Костадинова, а днес официално са изпратени на служебния премиер Марин Райков.

Според синдиката, за служебното правителство са спешни и мерките за стабилизиране на БДЖ, което е пред фалит, и укрепване на НЕК, за което са необходими стотици милиони левове. Те пък могат да се намерят от емитирането на държавни ценни книжа на вътрешния пазар.

Цената на тока може да се понижи значително, ако се намали такса пренос и от сметките отпадне зелената енергия. За да се компенсират фотоволтаиците, може парите от продажбата на квотите парникови газове да покриват техните разходи:

Само ще припомня, че във фактурата на всеки един българин зелената добавка, ако не се лъжа, е малко над 7%. Казано по друг начин – със 7% може да поевтинее токът от тази мярка за човека и за потребителите, без от това да пострадат производителите.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна