Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защитата на потребителите да се осъществява на най-високо държавно ниво, искат от партията на Кунева

Снимка: в. "Капитал"

Защитата на потребителите трябва да се осъществява на най-високо държавно ниво и да има, ако не специално министерство, то поне да е част от икономическото ведомство. Идеята е на Движение "България на гражданите".

Партията на Меглена Кунева вече има специален екип, който се занимава със защитата на потребителите. Според експертите културата на българските потребители е на много ниско ниво и това, по думите им, се дължи на факта, че едва от 22 години сме принудени да се ориентираме в условията на пазарната икономика. Затова те апелират за достигане на нова култура на потребителите, обучението, в която трябвало да започне от средното училище. От "България на гражданите" предвиждат и изграждане на регионални информационни центрове за потребителите, както и достъп до лесно разбираема и коректна информация в интернет, обясни членът на Националното ръководство на партията Иван Стамболов.

Специално внимание от партията ще обърнат на защитата на потребителите при взаимоотношенията им с банковия сектор, каза секретарят на партията Людмила Елкова:

Все повече граждани имат проблем с обслужването на кредитите си. Искаме да има яснота как се определя и какво се дължи във всеки момент.

Според Елкова трябва да се въведе и Закон за фалитите на физическите лица.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени