Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световното първенство по фигурно пързаляне определи част от носителите на квоти за Игрите в Сочи

Снимка: БГНЕС

Световното първенство по фигурно пързалне, което се проведе в Лондон (Канада) беше и олимпийска квалификация за Игрите в Сочи. В този спорт квотите не са поименни, а се дават на националните федерации, които правят вътрешен подбор. Максималният брой квоти за една страна е 3. Домакинът има право на поне по един участник във всяка дисциплина.

При мъжете участниците на Олимпиадата догодина  ще бъдат 30. На Световното бяха дадени 24 квоти на 15 страни, а останалите 6 ще бъдат ясни след последната квалификация – Небелхорн Трофи в Германия в края на септември. В тази котегория с най-много представители по 3 ще бъдат Канада и Япония. По две квоти получават Казахстан, Испания, САЩ, Франция и Чехия. С по една квота останаха Германия, Китай, Узбекистан, Русия, Швеция, Белгия, Австрия и Естония. Голямата изненада е за Русия. Страната никога не е била само с един представител при мъжете на Олимпиадата след разпадането на СССР.

При дамите състезателките също ще са 30. На Световното бяха дадени 24 квоти на 14 страни, а останалите 6 ще бъдат ясни след последната в Германия. С по три представителки ще бъдат Южна Корея, Япония и САЩ. По две представителки ще имат Италия, Китай, Канада и Русия. Франция, Швеция, Украйна, Естония, Словакия, Германия и Великобритания ще изпратят по една фигуристка.

При танцовите двойки участниците ще бъдат 24. На световното бяха дадени квоти на 19 тима, а останалите 5 ще бъдат ясни след последната квалификация. САЩ, Канада и Русия ще имат по три двойки на Игрите. С по два отбора ще бъдат Франция, Италия и Германия. По един тим ще изпратят Великобритания, Украйна, Литва и Азербайджан.

При спортните двойки участниците в Сочи ще бъдат 20.  На първенството на планетата бяха дадени квоти на 16 тима, а останалите ще бъдат раздадени на състезанието в Германия в края на септември. Засега седем страни могат да гледат спокойно към подготовката си за Олимпиадата. Русия и Канада са с по три отбора. С по два отбора в Сочи ще бъдат Германия, Китай, Франция, САЩ и Италия. Представителите на тези страни заеха местата в топ 10 и засега няма страна с една квота. За останалите 4 позиции битката в Германия през есента ще бъде сериозна. Заради доминацията на няколко страни при спортните двойки не е изключено България да успее да изпрати свои представители на Игрите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна