Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на франкофонията с богата културна програма

Снимка: ЕПА / БГНЕС

20-и март e Международен ден на франкофонията, ден в който 75 държави и правителства споделят френския език и неговите ценности. Във връзка с отбелязването на 20-та годишнина от членството на България в Международната организация на франкофонията, Френският институт у нас предлага изключителна програма на събития през 2013-а година.

От богатата културна програма посланик Филип Отиe открои най-важните: Около 70 работи на френския художник от български произход Жул Паскин ще бъдат показани на изложбата "Принцът на Монпарнас" в Националната художествена галерия. Събитие за меломаните ще бъде изпълнението на тържествената меса на Ектор Берлиоз, унищожена от младия композитор, копие от която е открито преди 20 години.

В културния календар са още фестивал на френското кино, участие в нощта на музеите, в месеца на фотографията, в панаира на книгата.

В деня на музиката ще бъде концертът на Патрисия Каас, част от турнето за представянето на новия й албум, посветен на Едит Пиаф. Ще бъдат изпълнени и откъси от шестте опери на Майербер с участието на Софийската филхармония и двама френски солисти, каза директорът на Френския културен институт Дидие Талпен, който ще дирижира концерта.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна