Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиза в сила списъкът с лекарства за редки болести, заплащани от НЗОК

Снимка: БГНЕС

От днес е в сила обновеният списък със заболявания, за които НЗОК заплаща лекарства и медицински изделия за домашно лечение. Решението е обнародвано в днешния брой на държавен вестник. Заболяванията са от групата на анемиите, за които се налагат чести преливания на кръв. За плащането на тези медикаменти ще са необходими около 5 милиона лева, уточняват от Министерството на здравеопазването. Пациенти с осем редки заболявания си отдъхнаха облекчено, тъй като диагнозите им за първи път попадат в този списък. Оказва се обаче, че част от заболяванията, влезли в списъка още през 2011-а година, все още нямат осигурено от държавата лечение.

Председателят на Алианса на хората с редки болести Владимир Томов не е оптимист, че вписаните тази година заболявания тази година ще се придвижат по-бързо през процедурния лабиринт на здравната ни система и подчерта, че песимизмът му е в резултат от влошените, а не подобрени през последната година правила за достъп на пациентите до полагащото им се лечение:

Заболявания, които влизат в нашата здравна система, трудно биха могли да заобиколят правилата, които са създадени през последните години.

Въпреки правилата, ако институциите работят с оптимална бързина, пациентите, включени в заветния списък днес, ще могат да получат безплатните си лекарства и медицински изделия в началото на есента, смята Томов.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени