Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП "Движение България на гражданите" представи предизборната си програма

Снимка: БГНЕС

ПП "Движение България на гражданите" представи предизборната си програма. Тя се основава на три стълба - граждански, икономически и управленски.

Заявката на партията е до две години да създадат условия за разкриване на 150 000 работни места, запазване на плоския данък, отмяна на облагането на доходите от лихви по депозитите.

Мярка в пенсионната реформа е връщането на индексацията на пенсиите с темпа на инфлацията на всеки 6 месеца плюс добавка, която включва допълнителна индексация - според инфлацията на основните храни, лекарства и услуги.

Основна мярка в областта на здравеопазването е създаване на електронно управление и контрол в здравеопазването - въвеждане на електронен здравен паспорт, електронна рецепта, електронен контрол за проследяване на използваните медицински услуги, безплатни лекарства за децата до седемгодишна възраст и възстановяването на училищното здравеопазване.

В областта на образованието се предвижда увеличаване на бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева годишно.

Икономическите мерки включват либерализация на енергийния и газовия пазар, удължаване на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждане на нови ядрени мощности, но само при ясни условия.

В областта на земеделието се предвижда безвъзмездно предоставяне на земя на семейства до 39-годишна възраст, стартиране на мащабна програма за възстановяване на поливното земеделие и възстановяване на акциза върху горивата за земеделската техника.

В програмата е заложена възможността всеки български гражданин да се обръща директно към Конституционния съд. В програмата на партията е записано обединяване на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, намаляване на броя на народните представители и премахване на длъжността заместник-министър. Съгласно предизборната програма ще има двойно намаляване на субсидиите на политическите партии. От партията предвиждат законодателни промени за свикване на референдуми, да се създадат механизми за участие на гражданите в регулаторните органи.

В областта на съдебната система се предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет и промяна в начина, по който се избира главен прокурор, да е пряк изборът на членовете на Висшия съдебен съвет и отпадане на парламентарната квота на ВСС.

В изборния процес мерките са свързани с изчистване на т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци и въвеждане на активна регистрация.

След представянето на политическата програма на "Движение България на гражданите" лидерът Меглена Кунева заяви:

Деца, здравеопазване, образование, екология, много икономика. Ние ще докажем, че дясното е и социално - всеки да живее по-добре. Ние искаме да поемем управлението на страната, защото знаем.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени