Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екогласност": Нарушени са основни финансови правила по ОП "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

От организацията "Екогласност" заявиха, че са нарушени основни финансови правила по програма "Околна среда", тъй като са одобрени проекти на по-висока стойност от предвидения финансов ресурс с европари от ЕК. Договорените проекти са на стойност над 5 милиарда лева, а предвидените европейски средства по програмата - 3,5 милиарда лева. Според "Екогласност" при одобряването на проектите за изграждане на пречиствателни станции и канализационна мрежа предимство са имали общини, в които местната управа е от партия ГЕРБ. Емил Георгиев коментира:

Как се раздават проекти на общините на ГЕРБ?! Има 18 проекта, от които само три не са на ГЕРБ, за интегриране воден цикъл на Плевен, Долна Митрополия, село Ясен, Тръстеник - 120 милиона лева, Костинброд - сто милиона лева.

От "Екогласност" отново заявиха, че дейността на фирма "Каолин", в която има участие Иво Прокопиев, уврежда околната среда. Според Емил Георгиев концесионната такса, която плаща фирмата, е твърде ниска:

Концесионната такса, която Прокопиев заплаща на държавата за добиването на един тон варовик, е 46 стотинки на един тон, а продажната цена на варовика на ТЕЦ-овете е някъде около 27 лева - 58 пъти повече.

"Екогласност" ще организира протест на 8-и април с искане да бъдат освободени двамата заместник-министри на околната среда - Евдокия Манева и Малина Крумова, както и директорът на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Галина Симеонова, директорите на Регионалните инспекции по околната среда в Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Шумен.

 

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна