Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев заведе юристи от РЗС на курсове по конституционно право в президентството

Снимка: БГНЕС

Молби за провеждане на уроци по конституционно право внесоха в администрацията на президента над 30 юристи от партия "Ред, законност и справедливост".

Поводът е разпространеното съобщение от прессекретариата на президента от края на март, с което държавният глава заяви готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидати за народни представители, за да бъдат максимално компетентни, когато боравят с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето и да издава укази за обнародване на закони.

Лично лидерът на РЗС Яне Янев и млади юристи, завършили право и публична администрация, внесоха молбите, с които изявяват желание да участват в курсовете по конституционно право. Янев настоя президентът да спази даденото обещание:

Иначе се получава странният парадокс лявата ръка да не знае какво прави дясната. Ако това изявление, което е направено за курса на обучение, е само хрумване на някои от пиарите на президента подобно на хрумването за новогодишното обръщение - нека пък да се потърси съответна отговорност. Ние сме заявили готовност и желание още тогава, когато президентската администрация пусна официално прессъобщение, че са готови да организират курсове. Поискахме на няколко пъти възможност за среща, която така или иначе не беше уредена.

Паралелни курсове по конституционно право ще проведат юристите на РЗС, които са над 700 в цялата страна:

Те са първи стъпки към импийчмънт. Все пак в президентската администрация има хора и в президентския екип, които не искат нивото на държавност да пада така рязко.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна